Хърватия може да се гордее с влизането си в еврозоната и Шенгенското пространство,

...
Хърватия може да се гордее с влизането си в еврозоната и Шенгенското пространство,
Коментари Харесай

Урсула Фон дер Лайен: Хърватия може да се гордее с влизането си в еврозоната и Шенген

Хърватия може да се гордее с влизането си в еврозоната и Шенгенското пространство, тъй като това ще притегли вложения и ще спомогне за основаването на работни места и напредък, а Хърватия може да се трансформира в европейски център за възобновими енергийни източници, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изявление за организация " Хина ", представено от Българска телеграфна агенция.

Фон дер Лайен ще посети Хърватия на Нова година, когато се отстраняват контролно-пропускателните пунктове и се анулира граничният надзор по границата на Хърватия със Словения и Унгария и когато страната вкарва общата европейска валута като платежно средство. Фон дер Лайен акцентира, че хърватите са работили доста интензивно, с цел да пристигна този ден.

" Знам какъв брой старания бяха нужни, с цел да се изпълнят всички условия за присъединение към Шенген и да се осъществят промените, нужни за присъединение към еврозоната. Можете да се гордеете с това ", уточни тя.

С тази стъпка Хърватия приключва своята цялостна европейска интеграция и ще се радва на някои от най-хубавите преимущества, които Европейски Съюз може да даде, добави ръководителят на Еврокомисията.

" Това е освен огромно достижение за Хърватия. Това е още едно доказателство за силата и единството на нашия Съюз. С присъединението на Хърватия към еврозоната 20 страни членки на Европейски Съюз и 347 милиона жители на Европейски Съюз ще употребяват общата валута на Европейски Съюз. Това ще ни даде още по-голямо въздействие на интернационалната сцена ", сподели Фон дер Лайен.

Разширеното Шенгенско пространство ще направи Европа по-силна и по-просперираща, като сближи хората и улесни бизнеса, добави тя.

Запитана за краткосрочните и средносрочните вероятности пред Хърватия да настигне средноевропейското ниво във връзка с стандарта на живот, ръководителят на Еврокомисията съобщи, че Хърватия непрекъснато понижава разликата със междинния за Европейски Съюз стандарт на живот от присъединението си преди 10 години насам.

Фон дер Лайен акцентира, че страната може да изиграе огромна роля в прехода към чисти енергийни източници, което е значимо за обезпечаването на енергийната самостоятелност на Европа в подтекста на войната в Украйна.

" От водната сила до слънчевата и вятърната: вашият капацитет е необикновен. Вие към този момент сте една от водещите страни в Европейски Съюз що се отнася до потреблението на възобновими енергийни източници. И можете да се превърнете в същински европейски център за възобновима сила. Това ще бъде от изгода за вашата промишленост и за Европа като цяло ", съобщи тя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР